Scurt istoric

Istorie Decembrie 30, 2011

Satul Dimăcheni  se află pe partea dreapta a râului Jijia,la o disțantă de 13 km. depărtare  de orasul Dorohoi. Prima mențiune asupra exisțenței acestui sat este făcută în anul 1487,prin care domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt confirmă  lui Ivancea Bilici si surorii sale Anușca, stăpînirea satelor Bârgăieni pe Moldova o parte din Verbea pe Jijia si Corlăteni. Satul  este  așezat  pe o coastă  de  deal ,iar în  partea  de vest cu un iaz si se termină  la izitura lui Ștefan cel Mare ,în marginea  Corlătenilor și a Dimăchenilor.

Biserica se află  pe  o peninsulă ; La 2-3 km.de ea  este așezat satul  Verbea pe Jijia, unde Mihai  Viteazul a infrânt in 1600 armatele lui  Ieremia Movilă.

În anul 1612,iulie,19,hatmanul Balica,care insoțea pe domnul Constantin Movilă în Polonia ,este prins de  Ștefan Tomșa  si decapitat.

În anul 1852, Dimache produce o serie de documente care  nu au fost găsite, dar care o parte din ele au rămas la Elena Docan,fiica  lui Dimache .

Satul în vechime se numea  Căcăceni, iar  Ioan Dimache a schimbat  numele în Dimăcheni ,după numele său. Pe candela  de la icoana Sf.Nicolae  se găsește numele  Căcăceni .Iată inscripția :”Acest Ibulum sat  s-a făcut  pentru  Biserica  din  Căcăceni 1849, Axinte si Maria”.

Data construcției  Bisericii nu se  cunoaște. Se presupune ,după spusele Elenei Docan , că  temelia ar fi pusă  de Ștefan cel Mare, care  a făcut  și  izitura de la Corlăteni , iar pe locul unde  a fost  conacul  boieresc  și Biserica de  astăzi, Ștefan  ar fi avut  o mică  garnizoana.

După  o inscripție de la  Mănăstirea  Sucevița  se spune că  a fost zidită de Isak  Balica după  cum  se găsește  în inscripția  din pridvor.

Biserica  propriu-zisă  a  fost  zidită  înaintea  anului 1612, când  hatmanul  Balica a  fost decapitat. O  legendă  spune  că ,piatra  de  temelie  a  Bisericii a fost  pusă de  Ștefan  cel Mare, după un razboi  cu tătarii  pe apa Jijiei,langă  Verbea.

Biserica  este  zidită  din piatra si căramidă ,iar acoperișul  din  tablă  zincată.

Ctitorii  Bisericii sunt: hatmanul  Balica Isak , Ioan și Profira Dimachi și Elena Docan.

Biserica este în formă  de cruce; pereții  la exterior  prezintă  urme ale unor arcade înfundate, iar acoperișul  în  formă  de șarpanta,având  două turnuri: unul deasupra Naosului  si  celălalt  deasupra  Pronaosului . Ambele  turnuri au deasupra căte o cruce de fier.

Biserica  este sprijinită  de  patru  contraforturi ,două  pe  parțile  laterale  ale  Naosului si două  la  Altar. În partea de sud  se află  construit  un pridvor  de zid  ce a fost făcut  mult mai tirziu decât  restul construcției. Din pridvor, printr-o ușa masivă  se pătrunde  în  pronaos.

În interiorul Bisericii, pereții  sunt văruiți  în alb ,iar pardoseala este din piatră.

În Pronaos este construit  Cafasul  ce se sprijină  pe grinzi  de  fier  ale căror  capete sunt  fixate  în pereții  laterali ai Bisericii. O  scară  de  lemn în spirală  duce în  cafas  și  de aici în  turnul  Clopotniței.

Altarul  are formă semicirculară. Lumina pătrunde  printr-un geam mare în formă  dreptunghiulară  situat spre  răsărit  și prin două gemulețe  mai mici fixate direct în zid.Tot aici se afla două firide și un spălator construit din      piatră. Proscomidiarul  este deasemenea  construit  în perete  având un colț  în formă de stâlp.

Biserica  este lipsită  cu totul  de pictură murală.

Scheletul catapetesmei este din lemn de tei. Icoanele sunt pictate în  ulei  în stil bizantin  influiențat de stilul apusean. Pictura lor a fost executată de Vasile Mihai în anul1834. Orinduirea icoanelor pe catapeteasmă, urmează regula clasică a tipicului Bisericii Ortodoxe.

De aceasta Biserică sunt legate fapte de cultură de o deosebită importanță. Intre anii 1935, 1949, 1959 s-au facut diferite lucrări de  intreținere.Tradiția spune că, Elena Docan a vândut  Moșia  Călugăreni din județul  Botoșani de o mie(1000) de fălci și a plătit  pictura catapetesmei.

Sub piatra pe care este așezată icoana Maicii Domnului din pridvor,se află  mormântul lui Nicolae Dimachi.

După anul 1989 s-a înnoit gardul ce înconjoară  Biserica si s-a  pus instalație electrică de iluminat.

Dacă  pâna  la anul 1950 , Biserica  avea  în proprietatea  ei circa 16 ha de teren agricol , în anul 1991 , prin Legea 18  s-a primit  5 ha de teren agricol, iar  în anul 2006  s-a primit 11,04 ha.

În  anul  2000  s-a început  reparația  tencuielii exterioare  a Bisericii. S-au  reparat  cele două  turnuri   si  s-a  schimbat  stolaria  la geamuri cu profile termopan din aluminiu. Din 2007 s-au continuat reparația tencuielii  si a pridvorului.